Λίγα λόγια

Τα έργα κατασκευάστηκαν εν πλω ταξιδεύοντας σε όλο το κόσμο , από τη Β. Ευρώπη ως τη Ν. Αφρική , από την Κίνα ως την Αυστραλία και την Αμερική. Η συναρμολόγηση έγινε με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως γινόταν την εποχή εκείνη, τα μαδέρια σε θερμοκρασία με ατμό για να γυρίσουν στο πέτσωμα, όπως γινόταν παλιά και όπως γίνεται και τώρα αν πρόκειται να πετσώσουμε ένα καράβι το οποίο πρέπει να στρίψει το μαδέρι, να πάρει τη κλίση που έχουνε τα στραβόξυλα και αυτά, έπρεπε να ζεσταθούν σε ατμό.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι ξύλο (τικ, μαόνι, φλαμούρι, όρεγκον, μεράντι, οκνημέ, κελεμπίτη, πουρνάρι κεφαλλονίτικο, γιασεμί, πεύκο, καρυδιά, χαρουπιά, πλατάνι, δεσποτάκι, έλατο, κυπαρίσσι, πιπεριά, οξιά και ελιά), χαλκός, μπρούτζος, καραβόπανο, σκοινί, χαρτόνι.

Όλα τα αντικείμενα είναι φτιαγμένα με το χέρι , με τα εργαλεία της εποχής εκείνης (το τσεκούρι, το σκερπάνι , το πριόνι, το σκαρπέλο, το τρυπάνι του χεριού, το ροκάνι): τα τσεκούρια, κανόνια, βάρκες, βαρέλια, άγκυρες, κασέλες, καμπάνες, τιμόνια, ακρόπλωρα, φανάρια, ανεμόσκαλες, αντλίες, πυξίδες, φτυάρια, σκάλες καταστρώματος, σωσίβια, παραγάδια, καμάκια, σημαδούρες, κολοκύθες , κουπιά, ρόδες τιμονιού , βαρούλκα, άνθρωποι, μπουγέλα, αμόνια, πανιά, κοντάρια, ασπίδες, τόξα, τραπέζια με εργαλεία, αγκυρόπετρες, μπαλόνια αγκυροβολίας, αρκούδες.

Στο εσωτερικό των πλοίων υπάρχουν αποθήκες, μπαρουταποθήκες, τα διαμερίσματα του πλοιάρχου, τα σαλόνια των αξιωματικών και του πληρώματος και των επιβατών που πήγαιναν μαζί. Η εσωτερική διακόσμηση του κάθε έργου είναι ανάλογη της εποχής του: καναπέδες σαλονιού, τραπέζια, κουρτίνες , πολυθρόνες, γραφείο , λάμπες, ημερολόγια, καρέκλες, κουκέτες καμπίνας , τραπεζάκια.

Τα πάντα κινούνται και λειτουργούν. Δεν είναι σαν πραγματικά πλοία … είναι πραγματικά.